Vandaag CISSP examen gehaald

Eind vorig jaar liep ik al met het idee om een security gerelateerde certificering te gaan halen. Mensen die met me gewerkt hebben weten dat ik altijd oog heb voor de security aspecten in mijn werk. Het leek me leuk en goed om dit bevestigen in een certificering.

Het was me niet direct duidelijk welke ik zou moeten kiezen. CISSP was een optie, maar ik heb ook CEH (Certified Ethical Hacker) overwogen. Doorslaggevend voor de keuze was het aan de certificering verbonden toegang tot vakgenoten. De (ISC)2 heeft Nederlandse afdeling waar ik mensen ken. Gezellie. En vast leerzaam.

Dus toen dat ei was gelegd, ergens in mei/juni materialen besteld. Ik heb het gedaan met de ‘Official Study Guide’, gecombineerd met een aantal apps op mijn ipad/iphone.

Het stuk over wetgeving vond ik taai en bovendien teveel op Amerika gericht. Sowieso is het boek overduidelijk heel Amerikaans. Europa wordt nog net genoemd maar ik moet denk concluderen dat ze op alle andere continenten hun eigen certificeringen hebben. Die komen in dit boek in ieder geval niet voor.

Verder was voor mij de CISSP Official Study Guide een goede manier om bij mezelf te checken of ik het vakgebied in de breedte een beetje dekte. Natuurlijk zaten er onderwerpen bij waar ik weinig mee gedaan heb, maar tegelijkertijd zat er weinig echt nieuws in. Voor mij een duidelijke bevestiging dat ik er goed aan deed om mijn security kennis met een certificering zichtbaarder te maken.

Vanmorgen dan toch zitten puffen op het examen. Het is vooral veel en je moet goed op de details / nuances letten. Je krijgt dan ook vier uur voor het examen om 250 vragen te beantwoorden. Gelukkig was ik er een stuk sneller doorheen.

Het wachten is op de administratieve afhandeling waarna ik mijn endorsements kan gaan verzamelen.