Te veel wachtwoorden? Sla ze veilig op!

Computerwachtwoorden zijn voorlopig nog onderdeel van ons digitale bestaan. En iedereen weet dat je wachtwoord niet te simpel moet zijn. Daarnaast is het ook nog eens onverstandig om op elke site / toepassing hetzelfde wachtwoord te gebruiken. Maar al die codes onthouden is niet te doen.

 

Nu kun je wachtwoorden op een blaadje schrijven en in je kluis doen als je die hebt. Maar dat is eigenlijk alleen handig voor echte noodsituaties, bijvoorbeeld als je zelf in coma raakt. Voor meer dagelijks gebruik is het digitaal opslaan van je wachtwoorden eigenlijk wel lekker makkelijk. Maar dan wel zo veilig mogelijk. Een simpel spreadsheet met een wachtwoord erop is dan niet goed genoeg.

 

main bigEr zijn diverse betaalde toepassingen te vinden die een overzicht van al je codes voor je opslaan achter een enkel hoofdwachtwoord. Als je dan iets vergeten bent, dan kun je het terugvinden. Er is gelukkig ook een prima gratis product wat hier in voorziet: KeePass.

 

KeePass (niet de verwarren met het betaalde KeyPass) is te downloaden op http://keepass.info/ en er zijn versies voor Windows, Linux en OS X. Alles bijelkaar zoeken en er in zetten is even werk. Ook moet je jezelf aanleren om bij het aanmaken van nieuwe accounts de gegevens in je KeePass database te zetten. Maar je kan wel zorgelozer moeilijke wachtwoorden bedenken in de wetenschap dat je ze later nog terug kan vinden. Ook handig voor andere soortige geheime codes!

 

En het hoofdwachtwoord voor KeePass zelf? Die sla je dan misschien wel op in de kluis of in een enveloppe ergens verstopt.